Nieuwsbericht

INNOW maakt doorstart: “We zijn nu stevig verankerd in de regio”

In de regio Drechtsteden en Gorinchem wordt al jaren hard gewerkt om zorginnovatie op de kaart te zetten. Sinds oktober 2020 zet business developer Liesbeth Leurs zich hier via de RegioDeal Drechtsteden-Gorinchem met ziel en zaligheid voor in. Nu, 3 jaar later kijkt zij bij haar afscheid met trots terug op wat er is neergezet. Er is een breed netwerk gebouwd, enkele mooie projecten uitgevoerd en nog belangrijker: INNOW wordt voortgezet door een stevige coalitie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, de gemeente Dordrecht en Dordrecht Academy.

 

Trots
“Het is met pijn in mijn hart dat ik de regio verlaat”, aldus Leurs. “Ik heb heel veel leuke en inspirerende mensen leren kennen in de zorg- en welzijnssector. Zo hebben we samen INNOW echt neer kunnen zetten als een verbindende factor”.  Liesbeth kijk met tevredenheid terug op de afgelopen drie jaar: “Er is een breed netwerk gebouwd en enkele mooie projecten uitgevoerd. Ik ben erg trots op de samenwerking die we bijvoorbeeld hebben met de VVT Alliantie, Drechtzorg en de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn ZHZ, maar ook met programma’s als Kansrijke Start, Geboortezorg ZHZ en de Leefstijlcoalitie ZHZ. Ik ben ervan overtuigd dat deze verbindingen heel veel kunnen gaan betekenen in de regio. INNOW is nu echt stevig verankerd”.

INNOW wordt voortgezet door een coalitie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, de gemeente Dordrecht en Dordrecht Academy. Drie partijen die samen de schouders gaan zetten om innovaties in de zorg te faciliteren, initiëren en versnellen. Vanuit Dordrecht Academy sluit Edwin Boekee aan als programmanager. Edwin heeft een verleden binnen onder andere de ondernemersopleiding van Avans Hogeschool en Yes! Delft. Hij heeft daar vele start-ups begeleid en zo een ruime ervaring opgedaan met innovatie. Boekee: “Voor mij is innovatie niet het duizenddingendoekje om alle problemen in de zorg op te lossen. Maar ik denk wel dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren als we juist daar beginnen: de problemen die de sector kent. Je ziet in innovatie toch nog vaak dat er wat nieuwe technologie een organisatie in wordt gegooid, zonder goed na te denken over hoe dit echt iets bijdraagt. Als je het probleem niet goed verkent kun je ook geen goede oplossing verzinnen. Als die probleemverkenning rond is kunnen we onder andere met de studenten van Dordrecht Academy nadenken over oplossingen. En dan snijdt het mes ook aan 2 kanten. We helpen zorgpartijen met knelpunten, maar we behouden ook nog eens talent voor de regio”.

 

Marcel Wilschut, innovatiemanager bij het ASZ en lid van het programmateam van INNOW vult aan: “Een regionale aanpak om zorginnovatie in te zetten is van groot belang. Alle zorgpartijen leveren zorg op hoog niveau. Maar de groei van het aantal zorgvragers is groot de komende jaren. En personeel om de zorg te bieden is schaars. Dus we zullen in de regio samen innovaties in de zorg moeten gaan inzetten”. Beide heren zijn het erover eens, er ligt een heel mooi fundament voor een succesvolle voortzetting. “Daar kunnen we Liesbeth alleen maar heel veel lof voor geven. Er zijn al heel veel waardevolle connecties opgebouwd waar we mooie samenwerkingen mee willen gaan op- en uitbouwen”, concludeert Marcel.